Sivut

tiistai 14. kesäkuuta 2011

Itämeren orjalaivalla

On sunnuntai ja illan viimeinen laiva porskuttaa Tallinnasta Helsinkiin. Laivan henkilökunta, joka muuten puhuu kaikkien asiakkaiden kanssa sinnikkäästi suomea, kommunikoi nyt pelkästään viroksi.


Missään ei näy hilpeitä suomalaisia rouvasseurueita kuohuviinilaseja kilistelemässä, ei raavaita punottavia pienyrittäjiä juomassa olutta ja puhumassa bisneksistä, ei pukumiehiä naputtamassa tietokonetta ja siemailemassa viiniä eikä käytävillä parveile tunnollisia ostosmatkailijoita olutkärryineen ja City Marketin muovikasseineen.

Tunnelma laivassa on tyystin erilainen kuin muilla vuoroilla, jotenkin tummanpuhuva. Jopa humalaiset loistavat poissaolollaan.

Onko tämä aavelaiva? Ei, tämä on orjalaiva, kuten sitä Virossa kutsutaan.

Laivan baarin pehmeät tilavat sohvat ovat yleensä täynnä iloisia porukoita. Nyt niillä torkkuu väsyneitä ja vakavailmeisiä miehiä. Pukukoodina verkkarit. Nuorimmat käyvät välillä kannella tupakalla ja juovat Tallinnasta mukaan ostettua olutta suoraan tölkistä.

Humalaisia ei näy, koska aamulla täytyy lähteä töihin. Nämä totiset miehet laivalla ovat virolaisia rakennusmiehiä, jotka ovat palamassa töihin. Viikonloppu perheiden luona kotona on aina liian lyhyt ja loppuu kesken.

Mutta on pakko pakata laukku ja lähteä taas, koska Viron rakennusmiehen palkalla ei pysty rakentamaan perheelleen omakotitaloa. Mikäli rakennusalan töitä sattuisi nykyään Virosta saamaan.

Suomessa työskentelee noin 30 000 ulkomaalaista rakennusmiestä joista enemmistö on tullut Virosta joko lähetettynä työntekijänä tai vuokratyöntekijänä. Tämä on arvio, koska mitä virallisia tilastoja tilapäisesti EU-maista tulleista työntekijöistä Suomessa ei ole.

Tyypillisesti virolaisille rakennustyömiehille maksetaan Suomen Rakennusliiton mukaan työstä riippuen 9 – 13 euron tuntipalkkaa, mikä on suurin piirtein kesätyöläisen taulukkopalkkatasoa. Se on noin 3 – 7 euroa tunnissa vähemmän kuin suomalaisella rakennusmiehellä.

Rakennusliiton mukaan ulkomaalaisten palkkoja poljetaan yleisesti ja jopa kaupunkien urakkatilauksissa. Viiden euron tuntipalkoista on tullut monessa paikassa normi.

Räikeimmät tapaukset paljastuivat maaliskuussa Turun suunnalla, jossa virolaiselle kirvesmiesporukalle maksettiin alle kahden euron tuntipalkkoja. Miehet tekivät 10 päivän työputkia, jonka jälkeen oli neljä vapaapäivää kotona. Työpäivät olivat arkisin noin 10 tuntia pitkiä.

Muutama vuosi sitten myös musiikkitalon työmaalla paljastui tapauksia, joissa työmiehille maksettiin alle kahden euron tuntipalkkaa. Glamour on tästä alasta kaukana.

Ulkomaalaisten alipalkkaus on vitsaus, joka näyttää pahenevan entisestään. Suomalainen rakennusmies menettää työnsä kun ulkomaalainen rakennusmies työskentelee halvemmalla. Mikäli yksittäinen ulkomaalainen työntekijä taas vaatii suomalaisen työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja etuja, menettää hän työt.

Lainsäädännön kehittäminen on tärkeä, mutta mikäli valvonta on aliresursoitu ja riittämätön, lakeja voidaan kiertää. Tilapäisesti Suomessa työskentelevät ulkomaalaiset rakennusmiehet ovat yleensä myös ay-liikkeen ulkopuolella.

Voisiko ja pitäisikö ay-liikkeen miettiä uusia toimintatapoja ulkomaalaisten työntekijöiden aseman parantamiseksi heidän järjestäytymisensä kautta – se olisi myös ay-liikkeen omien etujen mukaista.

Esimerkiksi tämä ”orjalaiva” olisi ay-liikkeelle oiva paikka infotilaisuuksien järjestämiseen aiheena työntekijöiden oikeuden ja velvollisuudet Suomessa. Samalla saataisiin uusia jäseniä. Laivalta ei kukaan oikein pääse karkuunkaan ennen kuin satamassa…

Eve Kyntäjä, maahanmuuttoasioiden asiantuntija

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Huomauttaisin kyllä palkkoihin sen verran etteivät nuo virolaiset myöskään maksa veroja tuloistaan. Plus kun katsotaan minkä verran he "työ"-matkoillaan tekevät myös "oheis"keikkaa. Niin kyllä se viron elinkustannuksilla on jo aika hyvää tuloa.

Anonyymi kirjoitti...

Onko olemassa mitään keinoa pysäyttää tämä "kehitys"?

Virossa on kansalta siunauksensa saanut hallitus, jonka politiikkaan ei vähimmässäkään määrin kuulu julkisen kulutuksen lisäys eli sosiaaliturvan kehittäminen mukaanlukien työttömyyskorvaus.

Tämän seurauksena Viro vippaa köyhänsä ja kipeänsä naapurimaiden huoleksi, joissa kiilusilmäiset hyväksikäyttäjät riemuitsevat. Samalla Viron oikeistohallitus voi ihailla talouskasvua, joka maksatetaan köyhillä ja muiden EU-maiden kansalaisilla.

Kulutusjuhlista unelmoivalle virolaiselle paarialle kelpaa ainoaksi tavoitteeksi kiiltävän auton saaminen naapurien ihailtavaksi ja sehän onnistuu, kun Suomessa työskentelee vitosella tunnissa ja muutaman kuukauden yhteen putkeen, työantajan teltassa yöpyen. Elämänarvot täyttyvät molemmilla puolin pääoman rintamalinjaa.

Täällä päässä juuri kukaan muu kuin suuret rakennusyhtiöt eivät hyödy. Pienyrittäjiltä loppuvat rahat, kun halpamiehet tekevät kaiken. Raksamiehiltä loppuvat rahat, kun halpamiehet korvaavat heidät. Ammattiliittojen aika on kohta ohi, koska yleissitovuutta ei ole ja oikeus neuvotella yhtään mistään palaa balttilaiselle tasolle. Kansantaloudesta häipyy miljardeja, kun verot ja sotumaksut jäävät maksamatta ja nuukuuteen pakotetut orjat eivät osta kuin pakolliset einespizzat kaupoista. Vai onko joku nähnyt rahaa kuluttavan virolaisen turistin tai työntekijän Suomessa?

Sekin panee ihmetyttämään, miten kunnallisten vuokratalojen parkkipaikat ovat täynnä virolaisissa rekistereissä olevia autoja. Mistä lähtien ulkomaalaiset ovat saaneet kunnallisia kämppiä? Onko niin, että työnantajilla on etuotto-oikeus Espoon Kruunun asuntoihin, jos omat telttakylät ovat täynnä.

Kunnat ehkä saavat tarjoukset halvemmemmalla, mutta laadun puutteet nostavat säännönmukaisesti lopputuloksen kalliimmaksi. Resupettereiden työnjälki on liian usein samannököistä kuin heidän ulkoinen olemuksensa.

Edelliseen liittyen koko prosessin ihmeellisin asia on kuinka 40000 virolaista muuttuu rakennusalan ammattilaiseksi laivamatkan aikana. Tässä olisi kapitalistisellekin tiedemiehelle selittämistä. Voisikohan Suomen Akatemialta liietä muutama lantti tämän tutkimiseksi?

Telineasentaja kirjoitti...

Tyypillisesti virolaisille rakennustyömiehille maksetaan Suomen Rakennusliiton mukaan työstä riippuen 9 – 13 euron tuntipalkkaa, mikä on suurin piirtein kesätyöläisen taulukkopalkkatasoa. Se on noin 3 – 7 euroa tunnissa vähemmän kuin suomalaisella rakennusmiehellä.

Kannattaa varmaankin ottaa Rakennusliiton palkkataulukko lähteeksi, kun kirjoittaa palkoista. Talonrakennusalan III palkkausryhmän alarajapalkka on 11,56€/h, minkä saa esimerkiksi suurin osa telineasentajista. Urakat ja henkilökohtainen lisä tietenkin nostavat lopullista tuntihintaa. Työkohteet ovat laajuudeltaan 200 km ympyrän sisällä ja työmatkat työmaalle ja takaisin ottavat yli 2 tuntia päivässä ja menevät "talkoilla", joten lopullinen tuntihinta laskee vielä huomattavasti.

Nuo työmailla notkuvat virolaiset saavat tuon 3 - 7 €/h.

Anonyymi kirjoitti...

Miksei muuteta verotusta niin, että jokainen Suomessa työskentelevä on verovelvollinen kuten suomalainen?

Miksi verottaja antaa etuuksia lähetetyille työntekijöille?