Sivut

keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Reilua kauppaa?

Tällä viikolla telkkarista tuli ajankohtaisohjelma, jossa kerrottiin vähittäiskaupan työajoista. Itsekin olin hämmästynyt, kuinka kaikki suuret kauppaketjut ovat siirtyneet pois kokoaikatyön tarjoamisesta henkilöstölleen ja tavallisin työaikamuoto on nykyisin osa-aikatyö.

Sinänsä osa-aikatyö on ihan yhtä hyvä järjestelmä kuin mikä muu tahansa, mikäli sekä työntekijä että –antaja pitävät sitä toivottuna. Tilanne on kuitenkin revennyt palasiksi armaassa kotimaassamme.

Mitä tuumaamme siitä, että esimerkiksi Citymarketeissa 80 % työntekijöistä on osa-aikatyöntekijöitä? Seassa on varmasti niitä, jotka siitä järjestelystä pitävät, mutta enemmistölle kantahenkilökuntaa tämä voi tarkoittaa jatkuvaa köyhyyttä.

Prosentit pitäisi saada käännettyä toisinpäin, niin että 80 % olisi kokoaikatyössä ja 20 % osa-aikatyössä. Mikäli kaupassa halutaan pitää kiinni osaamisesta ja hyvistä työntekijöistä, olisi kuunneltava työntekijöiden toiveita nykyistä paremmin. Totta kai jokainen ymmärtää, että on olemassa ruuhka-aikoja, kampanjoita ja kohta joulusesonki, jolloin henkilöstömäärän tarve on erilainen kuin sateisena lokakuun tiistaina.

Kuitenkin olen täysin varma, että työaikasuunnittelua voisi kehittää nykyisestä niin, että tekijöitä olisi vähemmän, mutta he eläisivät palkallaan. Palkallaan pitää tulla toimeen, kun kyse on palkkatyöstä.

Juha Antila, tutkimus- ja työaika-asiantuntija

Katso myös Silminnäkijä: kahden työn loukussa http://areena.yle.fi/video/1369556

Ei kommentteja: