Sivut

maanantai 6. helmikuuta 2012

Jaksaako jatkaa?


Moni alkaa jo kyllästyä jatkuvaan puheeseen siitä, että töissä pitäisi olla vanhemmaksi kuin nykyään. Pitäisi olla paljon muutakin kuin hurskas toive, jotta työuran jatkaminen vielä 63 vuoden jälkeen olisi mahdollista tai järkevää.

Eräs tuttu kertoi seuraavanlaisen tarinan. Tarina on tosi ja kertoja elää. Tuttavani tapasi veljensä, joka oli jäänyt eläkkeelle jokin aika sitten. Hän kysäisi tältä - tuoreelta eläkeläiseltä - että nyt kun ajattelet työelämää, niin miltä se tuntui. Veli oli kuulemma ollut hetken hiljaa ja miettivän oloinen. Sitten oli tokaissut jotenkin niin, että ”nyt kun sitä ajattelee, niin se oli kuin pahaa unta”. Kymmenien vuosien työssäkäynnin jälkeen tämä oli päällimmäisin tunne.

Pahoin pelkään, että suurella joukolla suomalaisia ikäihmisiä tunne on jotensakin tutun oloinen.

Onko siis mitään järkeä vaatia ihmisiltä pidempää painajaista? Ei ole. Vaikka työsuojelulainsäädäntö eri muodoissaan onkin pääpiirteittäin kunnossa, ei se kykene riittävästi poistamaan niitä epäkohtia, jotka ihmisiä työelämässä tyypillisesti hiertävät.

 Pakottavalla lainsäädännöllä ei oikeastaan kyetä vaikuttamaan sellaisiin tärkeisiin hyvinvointiin vaikuttaviin asioihin, kuten hyvä työilmapiiri, hyvä johtaminen tai mielekäs työ.

Työn vetovoimaisuutta on kuitenkin kyettävä parantamaan, mikäli aidosti halutaan ihmisten jatkavan työelämässä myöhempään kuin nykyisin.

Työterveyslaitos julkaisi tällä viikolla uuden tutkimuksen työssä jatkamisen kannalta merkityksellisistä tekijöistä. Kyseisillä asioilla on vaikutusta siihen, että vastaajat voisivat harkita työssä jatkamista 63 vuoden jälkeen. Näitä asioita kyseltiin 45 -vuotiailta ja sitä vanhemmilta.

Luonnollisesti koettu työkyky ja terveys ovat sekä itsessään että välittävinä tekijöinä tärkeitä. Jos ei ole terveyden puolesta edellytyksiä, niin niitä ei ole. On sitten kokonaan eri asia, voisiko töitä tehdä, jos työ muotoiltaisiin terveyden ehdoilla.

Työoloilla on suuri merkitys. Työn kuormittavuus sekä onnistumisen ja innostumisen kokemukset selittävät luonnollisesti hyvinkin paljon, halutaanko työelämässä jatkaa pakkoa pidempään. Työehtoasioista yksi tärkeimmistä on kysymys työajasta, erityisesti työajan joustavuudesta ihmisen toiveiden mukaisesti. Työterveyslaitoksen tutkijat havaitsivat juuri työaikakysymyksen olevan erityisen tärkeä työntekijäasemassa oleville.

Jaksaako jatkaa? Voisi kai sanoa, että jaksaa jos on terveyttä ja työolosuhteet kunnossa, sekä mahdollisuus saada itselle sopivia työaikoja. Näillä eväillä päästään tavoitteessa pitkälle. Mikäli halutaan ihmisten työurien pidentyvän, niin päättäjillä on tietoa tähän vaikuttavista asioista.

Juha Antila, kehittämispäällikkö

Ei kommentteja: