Sivut

perjantai 6. elokuuta 2010

Tiedosta tekoihin

Työelämää koskevaa yhteiskunnallista tutkimusta tehdään Suomessa paljon, mutta tiedon tuottajat ja niiden potentiaaliset hyödyntäjät eivät kohtaa riittävästi. Se osapuoli, joka kykenee suuntaamaan työelämän tutkimusta ja perustelemaan toimintaansa tutkimustiedolla, on vahvoilla.

Tutkija ja SAK:n hankekoordinaattori Anu Suoranta ehdottaakin Kansan Uutisissa ”Ei tutkimusta ilman vaikutusta” 6.8.2010, että perustettaisiin palkansaajakeskusjärjestöjen yhteinen ajatuspaja.

Suoranta kannustaa tutkijoita popularisoimaan sanomaansa ja osoittamaan, että yhteiskunnalliset ilmiöt eivät ole luonnonvoimien aikaansaamia. Myös muutokset työelämässä ovat nekin valintojen tulosta, Suoranta toteaa.

Ajatus omasta ”think tank:istä” on ollut esillä palkansaajapuolella aiemminkin, mutta nyt olisi jälleen syytä tarttua idean jatkokehittelyyn. Palkansaajajärjestöjen omat tutkimusyksiköt, ajatuspajan laajemmat yhteiskunnalliset avaukset ja toisaalta yliopistollinen yhteiskuntatutkimus voisivat yhdessä tuottaa julkiseen keskusteluun enemmän vaihtoehtoisia näkemyksiä talouden logiikkaan näennäisesti vetoavien välttämättömyyksien vastapainoksi. Parhaimmillaan eri vaihtoehdot tunnistava julkinen keskustelu toisi vaihtoehdot takaisin myös politiikkaan.

1 kommentti:

Seppo Kinnunen kirjoitti...

Kannatan jyrkästi ideaa ajatuspajasta.