Lukukulma tutustui innovatiivisen ja hyvän työpaikan tunnusmerkkeihin
Viimeisin Työ Terveys Turvallisuus -lehti 5/2010 käsittelee artikkelissaan "Kaikille mahdollisuus luovuuteen HEUREKA!" sitä, millaisen työpaikan tulisi olla, jotta se olisi mahdollisimman innovatiivinen eli "kekseliäs".
Artikkelin mukaan kekseliään työpaikan hyvä tunnusmerkki on työpaikan motivoitunut, leikkimielinen ja turvallinen ilmapiiri. Työpäivässä tulee olla vapautta sekä ajassa että paikassa. Työyhteisössä tulee olla keskenään erilaisia, eri tavoin ajattelevia ihmisiä ja työntekijät voivat tehdä päätöksiä työnsä sisällöstä.
Työyhteisön kompastuskiviä ovat taas suuri hierarkkisuus, koordinoinnin epäonnistuminen, kommunikoinnin toimimattomuus, vallankäytön henkilöityminen, liiat vaatimukset, organisaation tuudittautuminen menestykseen ja sen myötä vanhaan sekä härkäpäinen lukittautuminen muutostavoitteisiin ja niiden läpiviemiseen.
Selatessani Iltalehden nettikeskustelupalstalla tämän vuoden helmikuussa olleita erilaisia kommentteja hyvästä ja innovatiivisesta työpaikasta, löytyi seuraavia näkemyksiä:
"Hyvän työpaikan tekee luottaminen ja työntekijän arvostaminen. Avoimuus kaikissa asioissa ja se että itse voi suunnitella vähäkin omaa työpäiväänsä. Liika ahneus työantajan puolelta, uhkailu ja kiristys vievät voimat ja tulee raskas työympäristö jossa ei voi olla. "
"Hyvässä työpaikassa on varmuus töiden jatkumisesta. Järjetön nipotus työajan täyttämisestä minuutilleen ja halveksiva ideoiden torjuminen pilaa kaiken ilon ja tappaa luovuuden, aivan kuten meillä on tapahtunut. Kukaan ei tee mitään ylimääräistä, ei uskalleta esittää mitään muutoksia, saati parannuksia, sitä vaan odottaa sydän nyrjähtäneenä seuraavaa palkkapäivää, viikonloppuja ja lomia ja toivoo, ettei tänään joudu pomon pahan päivän ukkosenjohdattimeksi. "
"Täytyy laittaa vakiovastaukseni. Työnantajan edustajana olen kohdellut työntekijöitä ajattelevina, tuntevina ihmisinä, enkä koskaan pitänyt koneina tai aliarvioinut heitä. Kahvitauoista ja ruokatauoista olen pitänyt huolta, että käyvät niillä. Töihin ei tulla sairaana ja lasten sairastuessa joustan. Tyytyväinen työntekijä on tehokas ja aikaansaava. Minulla itselläni oli nuorena hyviä kokemuksia työnantajista, joiden linjaa olen noudattanut tähän päivään asti."
Tampereen yliopiston tutkija Jani Rajaniemi on väitöskirjassaan käsitellyt organisaatioiden innovatiivisuutta ja niiden esteitä. Väitöskirja on luettavissa ositteessa http://acta.uta.fi/
Tarja Kaukovaara, tutkimusavustaja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti